Седмица след началото на военната инвазия на Русия в Украйна продължава

...
Седмица след началото на военната инвазия на Русия в Украйна продължава
Коментари Харесай

Страх от недостиг изстреля цените на пшеницата и петрола до нови рекорди

Седмица след началото на военната инвазия на Русия в Украйна продължава стремителното повишаване на съществени първични материали като нефт и пшеница.

Цените на пшеницата надхвърлиха в четвъртък 11 $ за бушел (11.34) и доближиха най-високото си равнище от 14 години насам, тъй като военните дейности доведоха до прекъсване на доставките от два от най-големи зърнопроизводители в света, написа Bloomberg. Спрени са доставките на съветско и украинско зърно от Черно море и то в миг, когато международните ресурси към този момент са лимитирани. Така единствено за месец пшеницата е поскъпнала с 50%.

Войната заплашва и тазгодишното засаждане на пшеница в Украйна, защото фермерите евентуално ще бъдат въвлечени в боевете, а семената и торовете ще бъдат в дефицит, посочва Bloomberg.

На извършената в сряда среща на Съвета по земеделие и риболовство към Европейски Съюз земеделските министри са обсъждали опцията за прекъсване на износа на зърно за страни отвън Евросъюза , само че решение не е взето. Късно в сряда земеделското министерство разпространи позицията на министър Иван Иванов.

Министър Иванов е декларирал, че експанзията в Украйна неизбежно ще се отрази на българския пазар и на общия пазар на Европейски Съюз.  Според него неучастието на Русия и Украйна в обявяваните всеки месец държавни търгове от Египет, Алжир, Турция, Саудитска Арабия и други пазари несъмнено ще докара до нараснало търсене и нараснал интерес към целевите пазари на Европейски Съюз.

Аграрният министър е подчертал, че предвид на обезпечаването на продоволствената сигурност на целия Европейски Съюз, при най-песимистичен вид на развиване на обстановката на пазарите, страната ни счита, че следва да се подхващат ограничения за прекъсване на експорта за избран интервал от време на някои съществени първични материали от Европейски Съюз към трети страни като се изключи Украйна. Това е регламентирано в глава „ Защитни ограничения “ на европейския правилник № 479 от 2015 година за общите правила за експорт.

Освен това министър Иванов е призовал Европейската комисия и страните членки да положат оптимални старания за попречване на далавера със селскостопански артикули, храни, торове и препарати, която е присъща в изискванията на война.

В петък е планувано съвещание на Консултативния съвет по зърното у нас, на което ще се разисква положението на зърнените ресурси в страната, както и износа на зърно. Все още двата кораба с българска пшеница, за които сигнализира Националната асоциация на зърнопроизводителите,  са блокирани на пристанището и не могат да отплават.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР